Det här inlägget finns i kategorin Okategoriserade,

Varför är det så svårt att koppla av?!

Jag tänker att alla har vi våra livsmönster som gör det svårt att slappna av och känna vår egen rytm och inre röst. Hur mycket vi än försöker att slappna av med hjälp av musik,  kristaller, stenar, avslappning, andning m.m så kan det fortfarande vara svårt 

Vet du anledningarna till varför just du har svårt för dig att slappna av?

En av de främsta anledningarna till att det kan vara svårt att slappna av är kampen för att komma runt sociala krav. Du kanske inte har några direkta krav på dig, men det kan ändå finnas något yttre tryck som påverkar din avslappning process.

En annan anledning till att du kan ha svårt att slappna av kan handla om att du är väldigt självcentrerad. Om du lägger för mycket vikt åt dina inre röster som egot, rädslan, räcker jag till, inte kan väl jag, vad ska andra tro…kan detta få dig att känna dig väldigt spänd, eftersom detta till slut förvandlar ditt ego till ett hårt skal som skyddar och skiljer dig från resten av världen. 

Vad är orsaken bakom all denna press? Vad är det som står i vägen för din avslappning?

Produktivitet 

För att slappna av ordentligt behöver du lugn och ro omkring dig. Men vi lever i en värld som kräver det motsatta; att vi hela tiden rör på oss och utbyter information nonstop. Ärligt talat lever de flesta av oss en hektisk livsstil nuförtiden. Företag vill ha flexibla, snabba anställda som alltid kan producera.

Det är som att lugnet får oss att känna oss skyldiga, lata eller oansvariga. En känsla av att slösa bort din tid då man inte gör något direkt produktivt. 

Är det viktigt hur andra ser dig? 

Ett annat stort hinder för avslappning är vår nu kroppskultur.  Att ta hand om sitt yttre har blivit en av de främsta saker som vi nu gör på fritiden.

Det har lett till att kroppen har blivit ett objekt. Mat, sol, vatten och motion är bland många saker vi behöver för att må bra, men många gör det för att se bra ut inför andra. Självklart är alla dessa element positiva för hälsan. Tyvärr är det många som inte ser syftet av att vara hälsosam, utan som ett objekt för andra för att passa in i “mallen”. 

Så är det verkligen egenvård det rör sig om? Är det möjligt att slappna av när man måste uppfylla så pass krävande mål  helatiden?

Om du vill veta varför det är svårt för dig att kunna slappna av är det viktigt att du analyserar hur du känner inom flera olika aspekter i ditt liv.

Kontrollera flödet 

Att bekämpa det naturliga flödet av verkligheten är meningslöst, eftersom du inte kan vinna. Det förhindrar också ditt sinnet från att vara flexibelt. Och det är en av anledningarna till varför det är svårt för dig att slappna av. Att vara trångsynt mot förändring, fäst vid en idé om verkligheten. 

Kort sagt, att vara spänd eller fångad av stress är ett av de värsta tillstånden du kan lida under. Det gör det inte bara svårare att hantera alla dina känslor, utan det kan också göra dig fysiskt sjuk. Att hitta metoder för att slappna av och arbeta för avkoppling är en viktig del av din mentala hygien

Ge dig själv lite tid att reflektera över detta ämne och att arbeta med dig själv. Vågar du följa flödet?

/ Linda Kensén